TOP 10 Kriticky ohrožené živočišné druhy

9
15242

8 Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)

Kareta pravá je kriticky ohrožený druh mořské želvy u kterého rozlišujeme dva poddruhy. Tyto želvy žijí v Tichém, Atlantském i Indickém oceánu. Jedinci tohoto druhu mohou mít až jeden metr a mohou vážit i 80 kilogramů. Při páření se jinak samotářské karety pravé shlukují v mělkých lagunách. V noci po spáření samice vylezou na břeh a nemotornými zadními ploutvemi vyhloubí poměrně hlubokou prohlubeň, do které nakladou zhruba 150 vajec. Snůšku samice překryjí pískem a ponechají svému osudu. Asi po padesáti dnech se vylíhnou zhruba dvou a půl centimetrové želvičky, které se instinktivně snaží dostat co nejrychleji do oceánu. Mláďata, která se do vody nedostanou do úsvitu, se stanou vítanou pochoutkou pro široké spektrum dravců. Ani přeživší želví mláďata nemohou zůstat v klidu. V moři se musí schovávat pod kameny nebo v korálech až do doby, než dorostou asi čtrnácti centimetrů a jejich vnější tělesná schránka nezíská podstatně vyšší tvrdost. Přirozeným nepřítelem dospělých karet jsou jen někteří žraloci, chobotnice a některé velké druhy krokodýlů. Kvůli velmi rozsáhlému lovu byly karety pravé zařazeny na seznam kriticky ohrožených živočišných druhů. Už antičtí Řekové a Římané tyto želvy lovili pro jejich krásný krunýř k ozdobě šperků a pro výrobu různých druhů kartáčů či hřebenů. Lov karet a obchodování s „želvími komoditami“ je dnes ve většině zemí světa přísně zakázán, přesto se ale nejdou země jako Čína nebo Japonsko, kde tyto želvy hubí stále ve velkém pro chutné maso a krunýř k výrobě dekorací.

JB4178bf_Z_profimedia_0031579492
Loading Facebook Comments ...

ZANECHTE ODPOVĚĎ