TOP 10 Nezdravá jídla, o kterých si myslíte, že jsou zdravá

Jídlo! Jedná se o jednu z nejdůležitějších složek v našem životě, a jak už to bývá nejvíce nám chutná to nezdravé. Dnešní doba se točí kolem zdravé výživy a diet a překvapí vás, že jídla, která jsou považována za zdravá, až tak zdravá být nemusí.

 

10 Rostlinné oleje

rostlinné oleje

Předpokládá se, že tuk je zdravější, nachází-li se v tekuté formě, a proto jsou rostlinné oleje považovány za nejzdravější. Ale většina lidí zapomíná, že máslo může být také tekuté, když dojde k jeho zahřátí. Je tu další věc, nad kterou bychom se měli zamyslet. Fast foody používají na smažení rostlinné oleje a z toho tedy vyplývá, že jídla z fast foodu nejsou až tak nezdravá? Je nutno však podotknout, že se tyto řetězce zabývají spíše jejich výdělky, než našim zdravím.

 

9 Dietní kola

dietní kola

Dietní kola je jeden z nejhorších podvrhů na zákaznících. Reklamy o ní nám totiž říkají, že díky dietní kole lidé zhubnou. Ostatní koly jsou totiž plné odporného a zákeřného cukru, což je původ všech potíží (jistě, že za to nemůže kyselina fosforečná… phe… ani náhodou… to je úplně nejzdravější látka, která je v některých podnicích používána na odmašťování). Proto je do dietních kol, do mnoha šťáv a jiných „mňamek“ přidáván aspartam. Látka, která se používala v první světové válce jako bojová. Je 200 krát sladší než cukr. Je tím pádem mnohem levnější a najdete ji snad v úplně všech výrobcích, které se pyšní absencí cukru. V samém jádru však aspartam vyvolává chuť k jídlu a testy na myších ukázaly více než třetinový nárůst rakoviny a závislosti. Připadá vám to ještě dietní?

 

8 Těstoviny

těstoviny

Běžné těstoviny, které jsou k dostání, jako jsou například špagety, makarony nebo nudle, jsou vytvořeny z bílé mouky, vody a vajec – nejsou tu žádné vitamíny, minerály ani vláknina. Jsou to vlastně sacharidy v různých tvarech těstovin. Například fast foody s těstovinami, jako jsou čínské nudle, navíc obsahují nadmíru soli a nezdravý tuk.

 

7 Kečup

kečup

Nenechme se zmást skutečností, že ve Spojených státech došlo málem k tomu, že byl považován jako zelenina. Obsahuje lykopeny, cukry, sůl a věřte, že se skutečnými rajčaty nemá moc co dočinění. Zásadním problémem kečupu je totiž ten, že je vytvářen většinou z nezralých či jinak nekvalitních rajčat a právě to je původ mnoha nezdravých mykotických kultur v kečupu.

 

6 Sójové omáčky

sojová omáčka

Sójové omáčky jsou součástí skoro každé kuchyně, ale rozhodně se nejedná o jedno z nejdravějších dochucovadel.  Na rozdíl od mnoha sójových výrobků, neobsahují omáčky některé antioxidanty, ale celková úroveň antioxidantů je i tak vysoká stejně jako množství soli. Záleží ovšem také na druhu.

 

5 Bílý chléb

bílý chléb

Je jedním z nejoblíbenějších českých pečiv. Je produktem z bílé pšeničné mouky, kde chybí vitamíny, minerální látky, stopové prvky a vláknina. Pokud chcete zrovna držet dietu, určitě vynechejte bílý chléb a nahraďte ho celozrnným pečivem. Za vhodný chléb se považuje například kváskový, který má vysoký obsah vlákniny a dodává tak tělu probiotické bakterie.

 

4 Luštěniny

luštěniny

Samy o sobě jsou luštěniny považovány za zdravé, ale je důležité v jaké kombinaci je dostaneme do našeho těla. Taková hrachová polévka z pytlíku, která obsahuje velké množství soli a konzervačních látek, asi nebude jednou z nejlepších věcí, které můžeme udělat pro naše tělo. Třeba především proto, že taková polévka z prášku neviděla hrášek ani z rychlíku. Proto se nenechávejte zblbnout reklamou a krásnými obrázky čerstvých plodin na etiketě a v reklamách.

 

3 Tavený sýr

tavený sýr

U sýrů záleží na množství tuku, který obsahují. Takže když si zvolíme vhodný sýr, nejedná se o nezdravou věc.  Tavený sýr by měl být čistě mléčný výrobek, a pokud jsou na obalech uvedeny rostlinné tuky, je zde něco špatně a obsahují velké množství solí, které nejsou vhodné pro náš organismus.

 

2 Oříšky

oříšky

Veškeré oříšky jsou všeobecně zdravé, jsou zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, ale pouze v malém množství! Oříšky jsou samy o sobě velmi tučné a požívání ve velkém množství se nedoporučuje. Musíme si také dávat pozor na oříšky, které už prošly úpravou, ty obsahují sůl.

1 Ovocné džusy

ovocné džusy

Mnoho lidí věří, že ovocné šťávy jsou zdravé a jejich konzumace může nahradit čerstvé ovoce.

Jestli si myslíte, že když si koupíte krabici nápoje s nápisem, který obsahuje 100% šťávy a dostanete tak do sebe velké množství vitamínů, jste na omylu. Většina džusů se vyrábí z koncentrátů.  A jak takový koncentrát vzniká? Dochází k vymačkání šťávy, odstranění dužiny a odebrání enzymů (živé látky). Poté dochází k vaření při 110°C a ke ztrátě většiny vitamínů. Koncentrát se pak nadále ředí vodou a přidávají se cukry a umělé vitamíny.  Džus nám rozhodně nenahradí čerstvé ovoce, ale také není dobré je z našich jídelníčků úplně vyřadit. Měl by se pít v poměru jeden díl ku dvěma dílům vody.

 

Tyto vyjmenované potraviny rozhodně nemůžeme považovat za úplně nezdravé, ale jak říká jedno pořekadlo: všeho s mírou.

 

Zdroj: Listverse.com

Loading Facebook Comments ...

4 komentáře - Add Comment

Reply