10 přínosů, které má červené víno na naše zdraví

Nalijete si s chutí skleničku červeného vína? A dočkali jste se někdy výčitek, že to s vínem přeháníte? Níže najdete 10 dobrých důvodů, proč si pití červeného vína určitě nezakazovat a čím můžete příště rejpalům argumentovat. Ukážeme vám, jak prospívá zdraví.
červené víno
Červené víno je lepší než 10 doktorů. (foto: unsplash)

1. Obsahuje spoustu antioxidantů

Červené víno je obohacené o silné antioxidanty. Tmavší hrozny mají vyšší obsah antioxidantů, jako je resveratrol, epikatechin, katechin a proanthokyanidiny.

2. Snižuje množství špatného cholesterolu

Je známé, že červená vína snižují špatný cholesterol v těle. Červené hrozny s vysokým obsahem vlákniny, používané k výrobě určitých odrůd červených vín, snižují hladinu špatného cholesterolu.

3. Podporuje zdraví srdce

Nejenže červené víno reguluje hladinu cholesterolu, ale také udržuje zdravé srdce. Polyfenoly, určitý typ antioxidantů přítomných v červených vínech, zabraňují nežádoucímu srážení tím, že zachovávají cévy pružné. Je ale nutné dodat, že se to nesmí přehánět s množstvím.

4. Snižuje riziko rakoviny

Pravidelná a střídmá konzumace červeného vína může účinně snížit rizika některých typů rakoviny, jako rakovina tlustého střeva, rakovina prostaty nebo rakovina vaječníků.

Total
0
Shares
Související články
bílkoviny
Read More

10 potravin bohatých na bílkoviny, do kterých byste to neřekli

Bílkoviny jsou cenné látky, bez kterých by tělo zdaleka nefungovalo tak, jak má. Mají úžasnou sytící schopnost, zároveň jsou hlavním stavebním kamenem svalů. Možností, jak doplnit tělu proteiny, je hned celá řada a my se podíváme na desítku překvapivých zdrojů bílkovinových jídel, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku.
Total
0
Share