TOP 10: Jedlé květy, které rozzáří každý talíř a prospívají i zdraví

Květy, které hrají rozmanitými barvami, k létu tak nějak patří. Věděli jste ale, že mnohé z nich jsou nejen krásnou ozdobou zahrádky, ale také perfektně poslouží i pro ozdobu talíře? A mimo to jsou velmi prospěšné i zdraví. Které to přesně jsou?
jedlé
Jedlé květy každé jídlo rozzáří. (foto: depositphotos)

1. Růže

Květy růže jsou jedlé. Lístky jsou nádherně aromatické a typické jsou i svým sladším tónem, který objevíte v mimořádné chuti. Okvětní lístky můžete jíst zasyrova, ovšem vynikající budou i v ovocných či zeleninových salátech. Růže můžete využít také pro přípravu limonád, marmelád a sirupů. A co se zdraví týče, růže obsahuje sloučeniny užitečné pro relaxaci a zahnání úzkosti.

2. Ibišek

Květ ibišku najdete v různých barvách a dobrou zprávou je, že všechny jeho verze jsou pochoutkou v rámci doplnění spousty jídel. Konzumovat jej můžete syrový, ale připravit se z něj dá i džem, čaj nebo limonáda. Pokud jde o zdravotní přínos, velmi dobře ovlivňuje hladinu krevního tlaku i cholesterolu.

dezert
Živé kvítky jsou ozdobou každého jídla. (foto: depositphotos)

3. Maceška

Okvětní lístky macešek se zatmavením v jejich středu jsou nádhernou květinou, která zpestří nejen záhonky, ale díky lehce květinové chuti budou perfektní do koláčů, sušenek i jako ozdoba palačinek, zmrzlin nebo salátů. Prospěšné jsou díky mnoha vitamínům, proto příznivě působí na imunitu a fungují i jako antioxidant.

4. Levandule

Nádherně aromatická levandule je léty proslulou léčivkou, která zlepšuje psychický stav a napomáhá i kvalitnějšímu spánku. Pro svou výraznou chuť i barvu je přímo stvořená pro zmrzliny, limonády, koláče, sirupy, marmelády, likéry, ale i bylinné čaje. Díky své typické vůni se hodí k mnoha plodům i jiným bylinkám.

Total
0
Shares
Související články
Total
0
Share