TOP 10: Jedlé květy, které rozzáří každý talíř a prospívají i zdraví

Květy, které hrají rozmanitými barvami, k létu tak nějak patří. Věděli jste ale, že mnohé z nich jsou nejen krásnou ozdobou zahrádky, ale také perfektně poslouží i pro ozdobu talíře? A mimo to jsou velmi prospěšné i zdraví. Které to přesně jsou?
jedlé
Jedlé květy každé jídlo rozzáří. (foto: depositphotos)

5. Brutnák

Krásná rostlinka s jemně slanou chutí a barevnými květy v tónech růžové, bílé, ale i blankytně modré, je skvělá jak do dezertů, omáček, polévek, tak i do nejrůznějších sladkých či slaných nádivek. Brutnák je však výborný i do salátů. Z hlediska zdraví ho nejvíce oceníte při nachlazení a angínách.

6. Sedmikráska

Je úžasná nejen do polévek, salátů, dezertů či hlavních jídel, ovšem hezká je i do koktejlů nebo ledů pro dekoraci drinků. Sedmikráska však funguje jako skvělé probiotikum, podporuje činnost orgánů a také usnadňuje vykašlávání.

květy
Květy můžete použít i jako dekoraci v ledu. (foto: depositphotos)

7. Zimolez

Žluté či bílé květy zimolezu s lahodným nektarem můžete konzumovat zasyrova nebo je můžete použít k výrobě čaje, sirupů či marmelád. Famózně však chutná i v salátech, dezertech a sorbetech. Zimolez je nedílnou součástí čínské tradiční medicíny, protože působí protizánětlivě. Zimolez se dá nejen konzumovat, ale vyrábět z něj můžete rovněž léčivé tinktury a masti.

Total
0
Shares
Související články
Total
0
Share