TOP 10: seznam staveb, které za svůj život musíte navštívit

Tentokrát si představíme 10 míst, která byste měli během svého života určitě navštívit. Najdete je z dobrého důvodu v každém cestovním průvodci. Nečekejte na takových lokalitách nějaké větší soukromí, i tak ale tahle desítka významných staveb stojí za to.
navštívit
Pohled na Empire State Building v New Yorku. (foto: depositphotos)

1. burdž al-arab / dubaj

    Burdž al-Arab je nejluxusnější pětihvězdičkový hotel v Dubaji a je jednou z těch staveb, které za svůj život musíte navštívit. Je postavený ve tvaru plachetnice. Jeho základy na uměle vytvořeném ostrově sahají až do hloubky 40-45 metrů mořského dna. Původně měl stát na písku, ale jelikož by vrhal velký stín na jednu z nejpopulárnějších pláží, vytvořil se pro něj právě umělý ostrov.

    Hotel obsahuje 202 luxusně vybavených apartmánů a proslulé restaurace, z nichž byla jedna zařazená mezi TOP 10 restaurací světa.  Stavba hotelu se vyšplhala na jeden a půl miliardy dolarů.

    dubaj
    Burdž al-Arab v Dubaji (foto: depositphotos)

    2. eiffelova věž / paříž

    Eiffelova věž byla postavená letech 1887–1889 a měla zde stát původně po dobu 20 let. Už jen proto, že byla velmi často kritizována a pro Pařížany byla trnem v oku. Později se ale osvědčila jako rozhlasový a televizní vysílač, a proto byla zachována. Jméno má dle svého konstruktéra Gustava Eiffela.

    V dnešní době jsou na Eiffelovu věž Pařížané velice hrdí a stala se jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí a symbolem města.

    paříž
    Eiffelova věž (foto: depositphotos)

    3. koloseum / řím

    Tento amfiteátr byl postavený v době Římské říše a sloužil ke gladiátorským zápasům a veřejným podívaným. Měl pojmout 50 000 sedících diváků. Kromě gladiátorských her zde také docházelo k zápasům s divou zvěří a popravám. I když se po mnoha zemětřeseních a nájezdech zlodějů, kteří sem chodili krást kameny, stala z Kolosea zřícenina, stále se řadí mezi atrakce, které byste měli navštívit.

    koloseum
    Římské Koloseum (foto: depositphotos)

    4. hagia sofia / istanbul

    Hagia Sofia neboli chrám Boží moudrosti byl původně křesťanskou svatyní a největší katedrálou na světě. Následně se z budovy stalo muzeum a teď slouží jako mešita. Práce na vnitřní výzdobě trvaly více než sto let. Dodnes je symbolem celého Istanbulu a nejvýznamnější památkou z dob byzantské říše. Pokud ji ale budete chtít navštívit, platí zde přísná pravidla.

    mešita
    Mešita Hagia Sofia v Istanbulu (foto: depositphotos)

    Total
    0
    Shares
    Související články
    film
    Read More

    10 filmů s letní tématikou, které stojí za zhlédnutí

    Léto je obdobím, kdy si mnoho z nás užívá dovolenou a uvolněnou atmosféru, během které relaxuje a nabírá novou sílu do dalších dní. K odpočinku patří i dobrý film. A jaký lepší zvolit než ten, který nabízí letní tématiku? Máme pro vás tip hned na deset filmů, které vás přenesou do světa slunečních dní, dobrodružství a nezapomenutelných letních zážitků.
    Total
    0
    Share