TOP 10: Potraviny, které mají zajímavou historii

3 Hranolky

hranolky

O původu jednoho z nejmodernějších a nejoblíbenějších jídel vede spor již po mnoho let Francie s Belgií. Oba dva státy tvrdí, že první hranolky byly vyrobeny právě v jejich zemi. Podle belgických pověstí vznikly hranolky již v 17. století ve městě Namur. V tomto století si místní rybáři s oblibou smažili úlovky, které se jim podařilo ulovit. Jedné zimy ovšem řeka zamrzla a rybáři neměli žádné úlovky. Místo ryb si začali smažit brambory na tenké kousky a tak dle nich vznikly první hranolky na světě. Francouzi zase tvrdí, že v období 17. století byly brambory považovány za nevhodné pro lidskou spotřebu a dávaly se pouze prasatům. Když ovšem udeřil hladomor, začaly se brambory všude pěstovat k jídlu. Brambory byly poté upravovány všemi možnými způsoby a jeden z nich byl, že docházelo ke smažení bramborových plátků, které byly známé pod názvem hranolky.

Total
0
Shares
Související články
jídel
Read More

10 nejzvláštnějších jídel. Troufli byste si na ně?

Co kultura, to jiné zvyky a vkus co se jídel týče. A zatímco u nás se nikdo nepozastaví nad prdelačkou, nad kterou by se některým cizincům přinejmenším zvedal žaludek, my zase nepochopíme, jak si někdo dokáže pošmáknout na všelijaké havěti, která je naopak pro místní naprostou delikatesou.
přejídání
Read More

10 tipů, jak stopnout emoční přejídání

Je známé, že stresové životní situace mají tendenci vyvolávat neodolatelnou touhu po jídle, co nás uklidňuje. Sedět na gauči u televize a ládovat do sebe čokoládovou zmrzlinu nebo hamburger se může jevit jako nejsnazší řešení na naše emoční strasti, nicméně v průběhu tohoto rituálu a s několika sousty navíc nám to jako dobrý nápad přestane připadat.
Total
0
Share