TOP 10: Potraviny, které mají zajímavou historii

3 Hranolky

hranolky

O původu jednoho z nejmodernějších a nejoblíbenějších jídel vede spor již po mnoho let Francie s Belgií. Oba dva státy tvrdí, že první hranolky byly vyrobeny právě v jejich zemi. Podle belgických pověstí vznikly hranolky již v 17. století ve městě Namur. V tomto století si místní rybáři s oblibou smažili úlovky, které se jim podařilo ulovit. Jedné zimy ovšem řeka zamrzla a rybáři neměli žádné úlovky. Místo ryb si začali smažit brambory na tenké kousky a tak dle nich vznikly první hranolky na světě. Francouzi zase tvrdí, že v období 17. století byly brambory považovány za nevhodné pro lidskou spotřebu a dávaly se pouze prasatům. Když ovšem udeřil hladomor, začaly se brambory všude pěstovat k jídlu. Brambory byly poté upravovány všemi možnými způsoby a jeden z nich byl, že docházelo ke smažení bramborových plátků, které byly známé pod názvem hranolky.

Total
0
Shares
Související články
mlsná
Read More

10 tipů, co dělat, aby vás nehonila mlsná

Každý to zná – je večer, sedíte na gauči, koukáte na film nebo pracujete a přijde to – chutě. Něco byste si dali a přesně nevíte, co utiší vaše chuťové pohárky. Buď začnete jíst, co najdete v okolí, anebo se kousnete a mlsnou zkrátka překonáte.
Total
0
Share