TOP 10 Jídla, která by neměla chybět ve Vašem jídelníčku

Zdravá strava je jedním z nejdiskutovanějších témat dneška.  Možná, že právě vy víte přesně co jíst a co ne, možná, že právě vy raději než po jablku sáhnete po tabulce čokolády. Pokud jste ale přesvědčeni o tom, že máte život ještě před sebou a jste si jistí, že jej nechcete prožít v péči lékařů, inspirujte se. Zařaďte do svého jídelníčku i zdravé potraviny. Jistě si pochutnáte.

 

10 Zelí

Zelí je už dlouhá léta vedle citrusů velmi oblíbeným zdrojem vitamínu C, a to především v zimních měsících, kdy v našich zeměpisných podmínkách vládne vážný nedostatek čerstvé zeleniny. Kysané zelí je tak v chladné části roku vhodnou volbou. Léta ale ukázala, že zelí je také výtečným zdrojem vitamínu B, tedy látky, která člověku zvyšuje imunitu, odolnost proti únavě, depresi a stresu, a navíc lidskému tělu usnadňuje hojení ran. Další pro člověka velmi výhodnou látkou, kterou zelí obsahuje, je sulforafan, kterému byly vědeckými výzkumy přiznány protinádorové účinky. Také obsažená vláknina snižuje riziko nádorových onemocnění, a to především nádorů zažívacího ústrojí. Zelná šťáva působí antibakteriálně, usnadňuje vykašlávání a je vhodná pro léčbu žlučových kamenů, vysokého tlaku a srdečně cévních chorob. Nabízí se otázka, jestli v kombinaci s křupavou kachnou nebudou zdraví prospěšné účinky zcela zastíněny.

zelí

Total
0
Shares
Související články
ořechy
Read More

TOP 10 nejlepších ořechů

Ořechy jsou oblíbenou pochoutkou a nepostradatelnou součástí některých receptů. Jsou zdrojem energie a chrání naše zdraví. Připravili jsme pro vás seznam 10 nejlepších ořechů, které byste měli zařadit do svého jídelníčku. Seznamte se s nimi a vyberte si takové, které vás potěší nejen svou chutí, ale i účinky v oblasti zdraví.
Read More

TOP 10 Perly japonské gastronomie

Japonské obyvatelstvo je známé vysokým věkem dožívání. Je to způsobeno především správným životním stylem. Japonské ministerstvo zdravotnictví dělá…
Total
0
Share