TOP 10 Jídla, která by neměla chybět ve Vašem jídelníčku

6 Švestky

Švestky jsou druhem ovoce, který běžně zdobí české zahrady. V českém potravinářství mají nezastupitelnou funkci – používají se do buchet, koláčů, knedlíků, suší se, dělají se z nich povidla a proslulá moravská pálenka – slivovice. Mimo svou chuť mají ale švestky i jiná pozitiva – zdravotní. Tyto temnomodré zahradní klenoty obsahují komplex vitamínů skupiny B. Ty mají pozitivní vliv na krvetvorbu a pomáhají tak předcházet anémii. Švestky obsahuj biotin, který v lidském těle obstarává látkovou výměnu a je neocenitelným zdrojem pro krásu pokožky, vlasů a nehtů. Švestkový vitamín E je známým antioxidantem, takže chrání buňky před poškozením. Funguje jako preventivní prostředek pro některé druhy kardiovaskulárních chorob a rakoviny a také pomáhá udržovat hladinu cholesterolu v krvi. Švestky ale obsahují i řadu minerálních látek – vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo a nutné množství síry a zinku.  Toto téměř české národní ovoce je také známým šetrným projímadlem (stejně tak, jako fíky).

Stejně jako zelí jsou švestky považovány za typicky český celoroční zdroj vitamínů, protože i libovolně konzervované si zachovávají pozitivní účinky na lidské zdraví.

Švestky

Total
0
Shares
Loading Facebook Comments ...
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Previous Article

TOP 10 Nejhezčí vodopády na světě

Next Article

TOP 10 Lidé, kteří přežili pád z extrémní výšky

Related Posts
ořechy
Čtete více

TOP 10 nejlepších ořechů

Ořechy jsou oblíbenou pochoutkou a nepostradatelnou součástí některých receptů. Jsou zdrojem energie a chrání naše zdraví. Připravili jsme pro vás seznam 10 nejlepších ořechů, které byste měli zařadit do svého jídelníčku. Seznamte se s nimi a vyberte si takové, které vás potěší nejen svou chutí, ale i účinky v oblasti zdraví.