TOP 10 Jídla, která by neměla chybět ve Vašem jídelníčku

3 Kurkuma

Kurkuma je světově proslulý indický druh koření. Jedná se o usušený a pomletý oddenek kurkumovníku dlouhého. Je typický jasně žlutou barvou a pro účely medicíny se používá už více než 4000 let. Kurkumovník, kromě toho, že je antioxidantem, má výborné protizánětlivé účinky a je často „přísadou“ ve vývoji léků proti rakovině. Nedávné výzkumy potvrdily, že kurkuma, především u starších lidí, posiluje kognitivní funkce mozku a stává se tak v podstatě mozkovým „dopingem“. Podporuje funkce vnitřních orgánů člověka, kůži poskytuje účinnou ochranu před kožními chorobami a při zevním použití i před parazity, podporuje trávení a čistí krev. Indické ženy mají kurkumu v oblibě i v podobě roztoku s vodou, kterým si omývají obličej. Kromě toho že směs zanechává na pokožce zlatavou záři (ta je daná samozřejmě původní barvou koření), má i tato „koupel“ medicínské účinky. Ženská pleť je po omytí účinně chráněná před akné, je lépe prokrvená a lépe zásobená kolagenem, což významně přispívá k regeneraci pleti a jistému „omlazování“ kůže. Kurkuma tak má prokazatelně antibakteriální, antibiotické a antivirové účinky.

kukuma

Total
0
Shares
Související články
pivo
Read More

10 důvodů, proč pivo není jen nudná česká klasika

Pivo je u nás nejoblíbenějším nápojem, to je bez debat. Mnohdy vás ale při sezení v hospůdce s kamarády nad orosenou sklenicí nenapadne, jakou má pivo barvitou historii, a že se zdaleka nevyrábí jen v Evropě, ale je oblíbené po celém světě, kde si jej každý připravuje po svém. Jaké jsou ty nejlepší zajímavosti o našem oblíbeném moku?
jídel
Read More

10 nejzvláštnějších jídel. Troufli byste si na ně?

Co kultura, to jiné zvyky a vkus co se jídel týče. A zatímco u nás se nikdo nepozastaví nad prdelačkou, nad kterou by se některým cizincům přinejmenším zvedal žaludek, my zase nepochopíme, jak si někdo dokáže pošmáknout na všelijaké havěti, která je naopak pro místní naprostou delikatesou.
Total
0
Share