TOP 10 Jídla, která by neměla chybět ve Vašem jídelníčku

3 Kurkuma

Kurkuma je světově proslulý indický druh koření. Jedná se o usušený a pomletý oddenek kurkumovníku dlouhého. Je typický jasně žlutou barvou a pro účely medicíny se používá už více než 4000 let. Kurkumovník, kromě toho, že je antioxidantem, má výborné protizánětlivé účinky a je často „přísadou“ ve vývoji léků proti rakovině. Nedávné výzkumy potvrdily, že kurkuma, především u starších lidí, posiluje kognitivní funkce mozku a stává se tak v podstatě mozkovým „dopingem“. Podporuje funkce vnitřních orgánů člověka, kůži poskytuje účinnou ochranu před kožními chorobami a při zevním použití i před parazity, podporuje trávení a čistí krev. Indické ženy mají kurkumu v oblibě i v podobě roztoku s vodou, kterým si omývají obličej. Kromě toho že směs zanechává na pokožce zlatavou záři (ta je daná samozřejmě původní barvou koření), má i tato „koupel“ medicínské účinky. Ženská pleť je po omytí účinně chráněná před akné, je lépe prokrvená a lépe zásobená kolagenem, což významně přispívá k regeneraci pleti a jistému „omlazování“ kůže. Kurkuma tak má prokazatelně antibakteriální, antibiotické a antivirové účinky.

kukuma

Total
0
Shares
Související články
bílkoviny
Read More

10 potravin bohatých na bílkoviny, do kterých byste to neřekli

Bílkoviny jsou cenné látky, bez kterých by tělo zdaleka nefungovalo tak, jak má. Mají úžasnou sytící schopnost, zároveň jsou hlavním stavebním kamenem svalů. Možností, jak doplnit tělu proteiny, je hned celá řada a my se podíváme na desítku překvapivých zdrojů bílkovinových jídel, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku.
Total
0
Share